Al comprar un cotxe a Andorra pots estalviar-te diners pel tema dels impostos, però després has de complir els passos següents per portar-lo a Espanya:

 1. Tenim la documentació del cotxe (una targeta groga, que ha de signar el propietari del cotxe per donar-lo de baixa).
 2. Cal anar a Duanes Centrals ( http://www.duana.ad/ubicacio.asp ) per sol·licitar la valoració del cotxe (que t’ho envien per mail).
 3. Amb la baixa, i la valoració del cotxe, cal anar a un lloc que es diu Transitari (està a la frontera), que és on tramiten el canvi de nom (costa uns 11€).
 4. Amb el paper que ens donen, marxem a la frontera andorrana, i ens fan un paper per poder-lo matricular a Espanya, amb les característiques del cotxe i la resta.
 5. Marxem ara a les agències de duanes que es troben ja a Espanya, i paguem l’I.V.A. corresponent de la valoració que ens van fer amb anterioritat (sobre els 185 €).
 6. Amb aquests papers marxem a l’ Agència Tributària, que es troba a la duana pròpiament, per lliurar un paperet.

En aquest punt el cotxe ja pot circular per Espanya.

 1. Un cop aquí, se li ha de fer la fitxa reduïda (feta per un enginyer col·legiat), (sobre 70 €).
 2. Amb la fitxa reduïda de l’enginyer, es demana cita a la ITV, on es passen 2 revisions, una de normal i una altra per mesurar, pesar, etc (es paguen 90 € primer, i després 24,50 €, total 114,50 €)
 3. Un cop passada la ITV, ens donaran la fitxa del cotxe, ja homologat. Amb la que hem d’anar a l’ajuntament per pagar l’impost de circulació del període corresponent (a data d’avui 7 d’octubre, em va tocar pagar uns 16 €).
 4. Un cop pagat l’impost de circulació, hem de pagar l’impost de matriculació corresponent a Hisenda (uns 102€).
 5. Ara marxem a Trànsit i, amb tots els papers que ens han anat donant més 90€, sol·licitem la nova matrícula (que solen donar l’endemà).
 6. Un cop amb la matrícula al nom de l’amo i ja tota la documentació en regla, ens podem passar per l’asseguradora per fer l’assegurança del vehicle.
 7. I ja finalment marxem a alguna botiga on facin matrícules.
 8. I només falta col·locar les plaques i gaudir del cotxe.

Andorra és un país molt popular a Espanya pels baixos impostos que té, si els comparem amb els que tenim aquí. Fa temps que ja no se sent, però abans, cap als anys 80 i 90, era molt comú això de “me’n vaig de vacances a Andorra, et porto alguna cosa?”, i aquesta cosa solia ser tabac, per exemple, perquè allà és més barat. També era comú portar aparells electrònics i, per descomptat, comprar cotxes a Andorra.

El tema de comprar cotxes a Andorra és una mica més complicat, ja que no podem portar-lo a Espanya guardat entre les pertinences de la maleta i perquè per circular per Espanya cal matricular-lo aquí. Aquesta matriculació és un dels principals esculls per portar cotxes d’Andorra, perquè requereix el pagament d’impostos i cal emplenar alguns documents, encara que segons quin cotxe pot ser interessant.

Comprar un cotxe a Andorra surt més barat que a Espanya. A Andorra, el I.V.A. és especialment baix, només el 4,5%, mentre que a Espanya arriba el 21%. Això fa que els preus d’Andorra siguin molt més baixos i si, per exemple, comprem un cotxe a Espanya per 20.000 euros, l’I.V.A. seria de 4.200 euros. A Andorra, però, aquest impost és de només 800 euros.

Avantatges de comprar un cotxe a Andorra

És evident que 20.800 euros és molt menys que 24.200 euros, així que molta gent pensa comprar cotxes a Andorra precisament per aquest tipus impositiu. El problema, com hem dit abans, és que per circular per aquí cal matricular-lo a Espanya i això no és gratuït, ni de bon tros.

Els avantatges de comprar un cotxe a Andorra són clars, sempre que no tinguem en compte allò que hem de pagar a Espanya per poder circular amb legalitat. A Andorra és tot més barat pel tipus impositiu i l’exemple anterior és perfecte per il·lustrar-ho. El millor, potser, és comprar un cotxe de segona mà ja que els preus són més baixos i l’oferta molt elevada, sobretot pel que fa a models d’alta gamma.

Comprar un cotxe a Andorra pot ser una bona idea, però sempre hem de fer comptes. És un avantatge per als que hi viuen, però no tant per als que vivim a Espanya.

Desavantatges i problemes de comprar un cotxe a Andorra

Òbviament, comprar un cotxe a Andorra té desavantatges. És cert que hi ha empreses que es dediquen a facilitar la compra d’un cotxe a Andorra, com moltes altres fan el mateix però important cotxes d’Alemanya (per exemple), però són moltes a tenir en compte ja que els tràmits són bastants i que concentren el principal desavantatge.

Per exemple, un cop comprat el cotxe cal portar-lo fins aquí. Si vols, pots portar-ho circulant, però a la frontera hauràs de parar perquè ja no hi podràs circular. En canviar de propietari i portar-lo a Espanya, cal donar-lo de baixa a Andorra i anar al centre de duanes perquè valorin el cotxe (aquesta valoració ens afectarà després). Amb la valoració i la baixa cal fer un altre tràmit al Transitari. Un cop a Espanya cal pagar l’I.V.A. segons la valoració abans esmentada, passar la I.T.V., matricular, pagar impost de circulació…

A més, igual que amb qualsevol compra a l’estranger, sobretot parlant d’imports tan elevats com els d’un vehicle, és primordial poder veure el vehicle en persona, tastar-lo, tocar-lo… resumint, si volem comprar un cotxe a Andorra hem d’anar a Andorra. Sí, és molt més barat que anar a Alemanya o a Suïssa, però tot i així cal viatjar-hi i necessitarem alguns dies lliures.

Val la pena comprar un cotxe a Andorra?

Pensem una mica en tot allò que comporta comprar un cotxe a Andorra. Cal viatjar fins allà i el vol, anada i tornada, costa entre 100 i 290 euros segons la companyia i les condicions del bitllet i, per si no n’hi hagués prou, ni tan sols arribes directe a Andorra ja que no té aeroport propi, has de viatjar a Barcelona o Tolosa per exemple, amb una 1h 20m de durada. Des d’aquest aeroport cal agafar un autobús que triga entre tres i quatre hores a arribar-hi. Aquest viatge amb autobús costa entre 50 i 70 euros anada i tornada. I no oblidem l´estada a Andorra durant un parell de dies o tres.

Així, per tant, el viatge, més l’estada, més la paperassa, més els impostos d’Andorra i els corresponents a Espanya… no creiem que valgui la pena comprar un cotxe a Andorra, tret que sigui un model molt concret, el preu resulta molt interessant i perdre l’oportunitat seria de bojos.

De tota manera, abans de decidir res, és millor consultar amb alguna empresa especialitzada i que ens assessori sobre el procés i els preus. No us conformeu amb una consulta, val més preguntar en dos o tres llocs abans de fer res.

Font: decoches.com

ocasio cat