Un dels grans obstacles a la implementació de les Zona de Baixes Emissions a Espanya (ZBE) és el possible impacte que pot tenir a les famílies de baixos recursos dependents del cotxe. De fet, la de Barcelona, la més gran de les implantades al sud d’Europa (100 quilòmetres quadrats d’extensió) va ser suspesa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va indicar que era excessiva tant per la seva extensió com per com podia perjudicar negativament les rendes més baixes. Però com que la contaminació i la salut són més importants, l’Ajuntament va poder recórrer davant el Suprem i segueix vigent.

Ara, per eliminar la resta de sots del camí, l’Ajuntament de Barcelona llançarà una mesura perquè les persones econòmicament vulnerables es puguin saltar les normes de les ZBE.

La Mesura

Barcelona aprovarà una ordenança perquè les famílies de baixos recursos puguin circular pel seu interior malgrat que tinguin vehicles antics i altament contaminants i no tinguin l’etiqueta ambiental de la DGT. A més, els permisos anuals per circular puntualment per a cotxes que no tenen etiqueta passaran de 10 a 24 i l’horari serà de 7 a 20h. Si tot surt segons el previst, la mesura entrarà en vigor el gener del 2023.

A qui afecta?

A les famílies més pobres i vulnerables, ja que el factor que decidirà qui es pot saltar les normes són els ingressos econòmics (pensions, ajudes, rendes, lloguers o interessos de capital). Aquests hauran de ser inferiors a dues vegades l’indicador de renda defectes múltiples (IPREM), incrementat segons el nombre de persones de la unitat familiar. És a dir, no ingressar més de 1.158 euros al mes, en cas d’una persona; 1.447 euros en cas de dos; 1.679 en cas de tres persones o 1.910 en cas de quatre o més persones. Això englobaria aproximadament 20.000 titulars de vehicles sense etiqueta.

“En termes ambientals l’impacte serà petit, però des del punt de vista social tindrà molta afectació sense renunciar a tenir una millor qualitat de l’aire. La maquinària es manté, i guanya en dimensió social, tenint en compte diferents necessitats”, explicava el regidor d’ Emergència Climàtica, Eloi Badia.

També qui està proper a la jubilació. La mesura també pretén posar fi a les crítiques dels autònoms que estaven propers a la jubilació i no els sortia a compte canviar el cotxe per un de menys contaminant. Recordem que a Madrid es van lliurar ajudes de fins a 6.000 euros. Amb la nova actualització catalana, si estan a cinc anys de la jubilació no hauran de renovar el vehicle. En total, s’estima que els vehicles que tenen exempcions a la norma són 50.000, entre cotxes, furgonetes, camions o autobusos.

Continua sent excessiva?

Pel TSJC, sí. Tot i que amb la nova mesura també s’ha blindat i defensat la necessitat amb un reguitzell de nous informes tècnics i d’impacte, indiquen que té un rang d’aplicació excessiu, afectant una àrea massa gran, i això encara no s’ha modificat. Les multes per infringir la normativa continuaran sent de 200 €. Tot i que, tenint en compte que Barcelona és la sisena ciutat europea amb més mortalitat a causa de la pol·lució (1.300 morts prematures anuals), no sembla que això s’aturi.

La tendència (i els seus obstacles)

A 31 de desembre del 2023 totes les ciutats d’Espanya amb més de 50.000 habitants hauran de tenir una Zona de Baixes Emissions. L’objectiu ja ho sabem: reduir el volum d’emissions contaminants a l’entorn urbà. Tot i això, a poc més de sis mesos que s’acabi el termini, només Madrid, Rivas-Vaciamadrid (Madrid), Barcelona, Sant Cugat del Vallès (Barcelona) i Sant Joan Despí (Barcelona) compten amb ZBE actives. Almenys 64 urbs més han iniciat projectes per establir aquestes àrees restringides, però no estan llestes.

Madrid i Barcelona han estat les pioneres i totes dues han tingut baralles amb els tribunals. I aplicacions com la catalana d’eximir les famílies de baixes rendes poden ser mesures que aconsegueixin que aquestes àrees tirin endavant amb més facilitat. Recordem que el Tribunal Suprem va anul·lar la de Madrid per defectes de forma el maig del 2021 i va deixar sense efecte gairebé 500.000 multes de Madrid Central, substituint-la per les zones d’“especial protecció” Districte Centre i Plaça El·líptica, que impedeixen el pas als vehicles sense etiqueta de la DGT. Veurem què passa quan els altres 64 municipis donin el tret de sortida.

Font: Albert Sachís per a Magnet