Adéu als triangles d’emergència

La DGT ha anunciat quan es farà oficial el relleu dels triangles d’emergència perquè els llums V16 passin a complir la funció: serà a partir del dia 1 de gener del 2026.

Serà el moment en què de manera oficial els triangles deixin de ser reglamentaris, és a dir, ja no tindran validesa per indicar una emergència i passarà a ser obligatori portar al cotxe la balisa d’emergència.

Durant el temps fins que arribi la data, hi haurà un període de convivència en que serà possible utilitzar tant l’un com l’altre. Va ser el juliol del 2021 quan es va donar el vistiplau a l’ocupació dels llums V16 i seran gairebé uns cinc anys en total els que dependrà del conductor fer servir un dispositiu o un altre.

triangle d'emergència

Cal recordar que l’ús dels triangles és més aparatós, ja que obliga a col·locar-se una armilla reflectora, sortir del cotxe i caminar durant 50 metres per la carretera per posar-lo a l’asfalt. Això comporta el perill de poder ser atropellat per altres vehicles, a més que només garanteix la visibilitat des de 100 metres de distància.

Llums v16

En comparació, els llums d’emergència V16 són molt més segurs, ja que el conductor no ha d’abandonar el cotxe en cap moment, la col·loca al sostre simplement traient el braç per la finestreta la visibilitat és molt més gran, ja que es pot detectar des de un quilòmetre de distància.

Això sí, cal tenir en compte que no tots els llums que es venen actualment seran legals quan es produeixi el canvi el 2026: segons el reglament per estar homologats hauran de tenir geolocalització, així, en ser col·locat, enviarà informació a la DGT, que podrà alertar els usuaris que a la zona hi ha problemes.

Font : Mario Herràez per a AUTOBILD