L’associació europea d’operadors logístics de vehicles alerta en el seu últim informe d’una lenta recuperació del sector de l’automoció, que “serà gradual i trigarà fins a 2027-2028” a retornar als nivells de producció i vendes anteriors a la pandèmia.

Les disrupcions generades per la pandèmia, així com l’escassetat de semiconductors, van desplomar el 24% interanual la producció europea en 2020, una caiguda que va persistir en 2021, disminuint un altre 2,3%.

L’escassetat de semiconductors i el coronavirus continuaran generant disrupcions, almenys, fins a 2023


Per a l’any 2022, les previsions de ECG són més optimistes, amb un creixement estimat del 5,8% en la producció i del 5,4% en les vendes. El creixement del volum en aquest exercici “és positiu”, assegura l’estudi, però només serveix per a “recuperar parcialment el considerable terreny perdut” durant els dos últims anys.

En aquest sentit, preveu que l’escassetat de xips i altres compostos per a la fabricació d’automòbils “persisteixi al llarg de 2022” i no se solucioni fins a 2023, així com les disrupcions pel coronavirus, amb la possible aparició de noves variants.

En el cas espanyol, si bé l’enfonsament de la producció ha estat similar a les xifres europees, la recuperació s’espera molt més lenta. En concret, per a 2022 es preveu un augment interanual del 2%, gairebé quatre punts per sota de la mitjana a Europa.

D’aquesta manera, la volta als nivells prepandèmics no hauria de donar-se “fins a 2028-2029”, un any més tard que en el mercat de la Unió Europea.

Paral·lelament a aquest creixement, es pronostica una reducció progressiva de la producció de vehicles dièsel i gasolina, donant pas als elèctrics i híbrids endollables, que podrien depassar el 50% en el 2028.

A més, els mandats ambientals i de seguretat que han proliferat a Europa “fan que els automòbils siguin menys assequibles”.

En aquest context, ECG assenyala que el vehicle elèctric i l’híbrid endollable “estan contrarestant la tendència”, arribant a experimentar taxes de creixement anual del 20%, si bé continuen sent jugadors menors, perquè representen tan sols el 0,6% del volum total de vendes de la UE.

(Extret de https://elmercantil.com/)